ΘΥΜΟΣ. Μια φυσιλογική αντίδραση του οργανισμού σε κάθε μορφής απώλειας, είτε πρόκειται για το πιο απλό πράγμα όπως τα κλειδιά του σπιτιού μέχρι το πιο δύσκολο όπως η απώλεια αγαπημένου προσώπου. Σε κάθε περίσταση το μικρό πλασματάκι του θυμού παραμονεύει και περιμένει τι χρώμα θα πάρει(κόκκινο, κίτρινο ή μπλε, ανάλογα την ένταση).
ΘΥΜΟΣ. Είναι πάντα αρνητικό συναίσθημα? Η απάντηση είναι όχι. Ο θυμός μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για επιβίωση, για οχύρωση των δικαιωμάτων μας και των δικαιωμάτων των άλλων. Ο θυμός γίνεται αρνητικός όταν μας καθιστά δυσλειτουργικούς στην καθημερινότητά μας, όταν μας γεμίζει ‘’τοξικότητα’’ και καταστρέφεται η υγεία μας.
Γιατί θυμώνουμε?
Θυμώνουμε γιατί:1) απειλείται η αυτοεκτίμησή μας 2)καταπατώνται τα δικαιώματα μας 3) έχει παραβιαστεί ο προσωπικός μας χώρος 4) εμποδίζεται η εκπλήρωση των στόχων μας και 5)νιώθουμε ότι μας έχουν εξαπατήσει. Ο καθένας μας έχει προσωπική ευθύνη για το πώς θα ανταποκριθεί στον θυμό και με ποιόν τρόπο θα το εκφράσει.
Μπλε/Κόκκινο Πλασματάκι(Υγιής /νοσηρός θυμός)
Ο υγιής θυμός είναι ο ελεγχόμενος θυμός που οδηγεί σε θετικές, αξιοπρεπείς αποφάσεις για την ζωή μας. Πώς γίνεται μπλε το πλασμάτακι? Με την αποδοχή του γεγονότος ότι η ζωή δεν είναι πάντα δίκαιη και οι άνθρωποι δεν μας φέρονται πάντα καλά, παρόλα αυτά όμως εμείς ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ να αντιδράσουμε με βάση τα δικά μας πρότυπα συμπεριφοράς.
Ο νοσηρός θυμός(κόκκινο πλασματάκι) είναι πολύ πιθανό να εκφραστεί ορμητικά ή ακόμα και βίαια. Τροφοδοτείται από την αρνητική σκέψη και την προσκόλληση σε πεποιθήσεις που υποστηρίζουν ότι ο κόσμος πρέπει πάντα να είναι δίκαιος και οι άνθρωποι οφείλουν να συμπεριφέρονται με βάση αυτόν τον κανόνα. Το κόκκινο πλασματάκι οδηγεί πολλές φορές στην υιοθέτηση μιας εκδικητικής συμπεριφοράς και αναμένει υπομονετικά την επόμενη πρόκληση.
Γιατί επιμένουμε να θυμώνουμε?
Γιατί πιστεύουμε ότι δικαιούμαστε να είμαστε θυμωμένοι. Πιστεύουμε ότι ο θυμός μας είναι δικαιολογημένος. Το να μην θυμώσουμε μπορεί να σημαίνει αδυναμία, αποτυχία. Επιλέγουμε να παραμείνουμε στον θυμό γιατί πιστεύουμε ότι δεν βλάπτουμε κανέναν, γιατί ίσως είναι ο μόνος τρόπος να αποκτήσουμε αυτό που θέλουμε, γιατί εάν σταματήσω να είμαι θυμωμένος-/νη ο άλλος θα πιστέψει ότι δεν με πείραξε η συμπεριφορά του.
Τι μπορώ να κάνω?
Η διαχείριση του θυμού ξεκινά από τον τρόπο που σκέφτεστε. Η σκέψη σας είναι εκείνη που πυροδοτεί το συναίσθημα και κατεπέκταση την συμπεριφορά σας. Επομένως, το πρώτο πράγμα που συμβουλεύω τους θεραπευόμενούς μου να κάνουν , είναι να ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΟΥΝ τον εαυτό τους υπό ποιές συνθήκες θυμώνουν και τι χρώμα παίρνει το πλασματάκι τους. Έτσι, λοιπόν, με το να αποδώσετε διαφορετικό νόημα στο ερέθισμα που προκάλεσε τον θυμό σας ίσως οδηγηθείτε σε διαφορετική συμπεριφορά . Σε κάθε περίπτωση εσείς ΕΠΙΛΕΓΕΤΕ πώς θα αντιδράσετε στον θυμό σας.
